Gallery: Benjamin Verdonck’s Turned Tree House Springs Up in Belgium

 
Located in Ghent, Beligum, Verdonck’s piece hangs askew around the thick trunk of an old tree. From afar the tree house’s roof is partially hidden from view, by the tree’s lush leaves and branches.

Located in Ghent, Beligum, Verdonck’s piece hangs askew around the thick trunk of an old tree. From afar the tree house’s roof is partially hidden from view, by the tree’s lush leaves and branches. Peeking through the lower leaves on a small hill, Verdonck created a faux-cement foundation that tilts toward the viewer. The façade is clad in faux-brick, a large front window, paned glass door and even a mail slot.

Behind the treehouse stands the original portion of the senior citizen center, the senior club house for socializing. This complex was built in the 1950s, and is typical of mid-Century architecture, with its brick, ranch style rooms and overhanging eaves.

Verdonck’s installation is at first a carbon copy tree house, an extension of its architectural host. But after walking around the complex, viewers begin to make more than just a visual correlation between the two structures, evoking the cyclical relation between youth and aging. Most visitors are too young to play in a tree house, but not yet old enough to relate to the senior citizens in assisted living on the grounds.

The tree house is on display as part of the TRACK festival, which runs until September 16.

+ Benjamin Verdonck

+ TRACK Festival

Via Fubiz  

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >