Gallery: BP’s Green-Roofed Refinery Office in The Netherlands is Explos...

 
The man-made dune is envisioned as a landscape intervention between the industrial, the office and then the wetlands.

The arced building is located in the transition zone between the harsh industrial landscape of the refinery and the lush, green wetlands of the Brielsemeer directly across the Hartel Canal. The man-made dune is envisioned as a landscape intervention between the industrial, the office and the wetlands. By earth berming the building, the green roof serves a double purpose – insulation plus physical protection. Being located so close to a refinery, even if it is your own refinery, is not without risk and the earth barrier serves as a shield to protect the building and the employees in case of an explosion.

Beyond the green roof shield, the offices were also designed for energy efficiency and healthy working environments. The south side of the building elegantly curves and takes advantage of the sun. Shade screens placed on the facade optimize daylighting and minimize heat gain. Inside, a canyon-like atrium is lit from above with skylights that emerge from the dune. This daylight reaches deep into the inner recesses of the building even where it is covered by the green roof. Lastly, the canyon is lined with timber slats that differ in size and color and give the feel of geological strata, which is exceedingly appropriate for BP’s work.

Skyboxes situated along the atrium wall provide exciting spaces for meetings and conferences, while sky bridges connect the office areas across the canyon atrium. The office space and its interior design focuses on optimizing an open concept to reduce square meters per employee, while maximizing work and interaction space. By optimizing the space, the overall building size was able to be reduced, thus using less resources and energy. Concrete and stone are used extensively throughout the space and are used to soak up the sun’s energy for use as thermal mass to maintain steady temperatures. Overall, while the design and end result dreamed up by Group A is a fantastic example of sustainable design, somehow knowing that it’s the office for BP’s refinery feels a bit like the oil company is trying to make up for past mistakes…

+ Group A

Via Contemporist

Images ©Roos Aldershoff and ScagliolaBrakkee

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


3 Comments

  1. reet November 3, 2011 at 2:33 am

    Rented Office Space in chandigarh Are you searching for state-of -the-art office facility ? Logon @ Netsmartzhouse.com and find well furnished commercial ,premium, shared OFFICE spaces for RENT in Chandigarh, IT Park.

  2. anothervoice October 9, 2011 at 10:14 am

    Explosion proof refinery building.

    Sounds like a vote of confidence to me.

  3. Green Joy October 6, 2011 at 12:56 pm

    Group A did a fantastic job incorporating the structure with the local terrain creating a seamless design. Once again, sustainable design proves its usefulness by reducing utility costs of that facility by keeping it warm in the winter and cool in the summer, plus the additional safety features makes me love that style even more. It is really great whenever big corporations, especially companies such as BP, incorporate Green features in their facilities.

    Juan Miguel Ruiz (Going Green)
    http://www.GreenJoyment.com

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >