Gallery: Buro Ole Scheeren Unveils Plans for Green-Roofed DUO Towers in...

 
The towers feature further sculpting with cantilevers and setbacks to create movement.

DUO is set to be located adjacent to the Kampong Glam district on an open site in between a number of other high rise towers. The design seeks to improve connectivity on the site as well as to the other sites and public transportation. The tower’s footprint and profiles were created by carving out set public spaces from a standard rectangular tower, which creates the concave facades. A net-like hexagonal pattern of sunshades on the exterior reinforces the dynamic shapes and provides critical protection from overheating. The towers feature further sculpting with cantilevers and setbacks to create movement.

The mixed-use project designed for M+S Pte. Ltd. will include a five star hotel, a ballroom, residences, retail, office, and a connection to the MRT Bugis Junction Station. The roofs are topped with green roofs and the street level will feature extensive landscaping for a total of public green space equivalent to the area of the project’s site. Environmental strategies like passive and active energy efficient design and natural ventilation help to reduce energy use. The building’s orientation is optimized to prevailing sun and wind angles, while the concave building massing captures and channels wind flows through and across the site. This creates cool microclimates within the shaded outdoor spaces. DUO is set to begin construction in 2013 and be completed in 2017.

+ Buro Ole Scheeren

Via Dezeen

Images ©Buro Ole Scheeren

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >