Gallery: Burton Street Peace Garden’s Learning Pavilion Was Built From ...

 
Rainwater is harvested off the shed roof and then diverted using a make-shift gutter made from an old vinyl sign. Water is collected in a cistern for use in the vegetable garden or to power the slide, which was built from an old McDonald's playground. Inside, work stations are created using old ironing boards and street signs.

The Peace Gardens were started by local couple who set out to clean up the area and provide a space where youth could learn about environmental and social justice through hands-on experience. The area was already an eclectic space filled with art created from discarded junk and found objects. While a few pavilions and sheds sit in the gardens, the Asheville Design Center, who has been helping the community with master planning, thought an education pavilion would be of benefit. The design group brought on teams from North Carolina State, Appalachian State, and Virginia Tech with architecture, landscape architecture and construction management degrees to help design and build it over the summer as part of a design-build course.

The pavilion makes use of a solid and sturdy frame that was designed and engineered beforehand, but the rest of the design came about based on materials that were found as the project evolved. The skin of the structure is different on all four sides and is defined by the site conditions. The north and west sides were designed for privacy and made from discarded wood, metal, windows and a giant Texaco sign that slides open to serve as a door. The south and east sides are made from windows and screens and are more open to take in light and connect to the garden.

Rainwater is harvested from the shed roof and then diverted using a make-shift gutter made from an old vinyl sign. Water is collected in a cistern for use in the vegetable garden or to power the slide, which was built from an old McDonald’s playground. Inside, work stations are created using old ironing boards and street signs. The building is exclusively lit by natural light, which filters in through the windows and translucent roof. The space is aptly titled “Mystic Dreams” based on one of the signs the team found, and the entire structure only cost $3,900.

+ Asheville Design Center

+ Burton Street Community

Via RecyleArt and Polis

Images ©Asheville Design Center

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home