Gallery: The Shotwell Residence: An Edwardian Delight

 
David Baker gravel court patterns

photo courtesy of David Baker + Partners Architects

During the past weekend’s AIA Home Tours, one of our favorite residences was a rehabilitated Edwardian home on Shotwell Street designed by Jane Martin of Shift Design Studio and architect, David Baker. If you know the Mission District in San Francisco, you know that Shotwell is a vibrant, ‘gritty’, and sometimes harsh street that has seen everything from street gangs to the up and coming ODC Dance Studios recently built next door. This residence takes in all of this ambiance, exhibiting both the evolution of a place and the passion of its inhabitant.

The residence’s modest street façade, which predates the 1906 earthquake, has been largely maintained with a few adaptations. The original storefront now has textured glass vitrines and 15 inch deep sills, providing a secure, yet translucent, street face. Along the same lines, an ‘aluminum extravaganza’ is sliced into the front for a secure, modern entryway. Where there once was an entrance for shop deliveries and before that a path to the stables beyond, now stands a slotted gate of Ipe wood, providing a balance of security and transparency at street level.

It is apparent that these designer occupants think a lot about transportation, resources, and socially responsible design. So it’s no surprise that the home of SF Bike Coalition enthusiasts would contain an impressive collection of bicycles, many of which are hoisted overhead. In fact, the home contains an aggregate of several collections – an assortment of dolls (including one of the Czech folkloric Hestermen); heirloom modern furniture (made by Knoll, Robsjohn-Gibbings, Saarinen, and the Eames); and a couple of cats named Charco and Koko. One could even argue that the house collects water and solar power.

Shotwell street is located at the base of several of San Francisco’s glorious hills. This, in effect, puts the area in the City’s ‘trench drain’ for runoff from adjacent higher-level properties, as experienced in the historic 2004 flash floods. Martin and Baker’s response was to disconnect the home from the City sewage system, which is clearly overloaded, and design a bioswale rear courtyard of varying textures and aggregate rock. Water is thus collected from the roof and directed to bamboo and horsetail side planters along the rear court.

A 2 kW photovoltaic array provides 60-70% of the home’s power, and an Australian thermosiphon passive loop system heats a 120gal tank of water on the roof to approximately 180 degrees before directing it inward for domestic hot water use.

Many of the home’s other green features are embedded in its structure, and reflect the designer’s inherent way of doing things. The walls contain recycled blue jean insulation and a 2” concrete topping slab floor offers radiant heat from below and cushy rugs on top. The absence of door knobs throughout the home is as much a nod to universal accessibility as it is to stark minimalism, and a woodshop takes the place of the aforementioned horse stables as a further testament to ‘locally made’, ‘hand crafted’ artistry.

Indeed, this is the delightful home of an artist and an excellent example of whimsical, eclectic San Francisco architecture. More details on Jane Martin and David Baker’s live/work space be found in Dwell Magazine’s June 2008 issue.

+ David Baker + Partners Architects

+ Shift Design Studio

photo courtesy of David Baker + Partners Architects

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


3 Comments

  1. linesanddots September 18, 2008 at 2:49 pm

    The picture of the outside looking down the stairs reminds me of the model I just saw at the V&A a little while ago- the show is traveling to the U.S. now I think it’s starting at the Cincinnati Art Museum. It was Ma Quingyun’s Father’s House all made from local and raw materials. It’s really exciting that so many architects are “going green,” even in one of the most polluting countries in the world.

  2. linesanddots September 18, 2008 at 2:39 pm

    The outside of the house picture reminds me of Ma Quingyuns’s Father’s House- I just saw the model at the V&A. It (the actual home) was made from local and raw materials. (The show is going to to the U.S-the Cincinnati Art Museum), it’s crazy to see all the efforts to go green all over the world, even in one of the most polluting countries.

  3. theokobox September 18, 2008 at 2:15 pm

    This is an amazing house- i really love the stone/cement/peddle walkways, it’s asymetrical and still totally beautiful. I also love the fact that his house is not cluttered and the furniture is sparse and not obtrusive.
    ….this website always makes me drool over eco houses.

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home