Gallery: Sander Architects’ Double-Skinned Glass Townhouse Glows From W...

The glass continues throughout the interior of the apartments, in the bathroom and kitchen details. The windows and interior cut outs were installed to maximize natural air flow throughout the building. Sander also installed green features such as low-flush
 
The glass continues throughout the interior of the apartments, in the bathroom and kitchen details. The windows and interior cut outs were installed to maximize natural air flow throughout the building. Sander also installed green features such as low-flush toilets, environmentally friendly low-VOC paint, and bamboo flooring. Even built-in furnishings like cabinets were sourced from sustainably managed forests.

From the outside, the townhouse has a glazed wall that seems to float on the surface of the concrete. Exposed steel beams are found both at the foundation and on higher levels of the building, and private balconies flank either end. One side of the building faces the Venice Canals, which offers a degree of natural privacy.

The outermost skin is composed of waterproof acrylic panels, which guard the inner glass walls. Together, they flood each room with filtered light while providing privacy for residents. The second layer also reduces solar gain, keeping the interior cool in the summer and warm in the colder months. At night, the frosted panels glow on the outside, from ambient light within the apartments.

The glass continues throughout the interior of the apartments, in the bathroom and kitchen details. The windows and interior cut outs were installed to maximize natural air flow throughout the building. Sander also installed green features such as low-flush toilets, environmentally friendly low-VOC paint, and bamboo flooring. Even built-in furnishings like cabinets were sourced from sustainably managed forests.

Sander also used recycled plywood for the interior railings and ceilings, and planted the property with indigenous plants, which require less maintenance.

Aside from the Glass Townhouses’ obvious green features, its location also appeals to the eco-conscious. The three-story building is a short walking distance to public transportation, three blocks to the beach, and close to amenities – including a view of the Santa Monica Mountains.

+ Sander Architects

Via Arch Daily

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?