bushveld architecture, House Mouton by Earthworld Architects, Roodeplaat Nature Reserve architecture, Pretoria bush architecture, south african eco-friendly architecture

Located just outside Pretoria, the 705-square-meter House Mouton is set on a 1-hectare bushveld plot near the ecologically sensitive Roodeplaat Nature Reserve. To minimize its appearance on the landscape, the dwelling is split into four separate but linked single-story pavilions—for living, sleeping, services, and guests—carefully set between existing acacia thorn trees. The areas in between the pavilions have been turned into outdoor courtyards.

bushveld architecture, House Mouton by Earthworld Architects, Roodeplaat Nature Reserve architecture, Pretoria bush architecture, south african eco-friendly architecture

The shed-like pavilions are built from steel and supported by masonry walls. Large infill timber windows frame views of the landscape. The interior is minimally finished and features an earthy color palette that features natural materials. To keep energy costs to a minimum, the architects installed effectively shaded energy-efficient glazing, solar hot water heating systems, green roofs, and water harvesting systems that feed collected water into the irrigation system and emerging water supply system.

bushveld architecture, House Mouton by Earthworld Architects, Roodeplaat Nature Reserve architecture, Pretoria bush architecture, south african eco-friendly architecture

Related: Safari treehouse offers a taste of South Africa on London’s South Bank

“The house consists of three conceptual elements: the roof and ceiling emulates the horizontal plane of the acacia thorn trees providing shade for its inhabitants; the two ‘anthill like’ fireplaces are beacons in the landscape; and thirdly, the jagged edge stonewall elements emulates the klip kopje of the landscapes,” write the architects. “Finally, the building design in essence attempts to be sensitive to the pristine bushveld landscape, and at the same to create a warm home for it its dwellers without opulence.”

+ Earthworld Architects

Via ArchDaily

Images via Earthworld Architects