Gallery: New Zealand’s First Light Solar Decathlon House Puts an Innova...

Image © Amanda Silvana Coen for InHabitat
 
The house's 800 square feet were well planned to create multifunctional, open spaces that can be easily converted to adapt to life's many activities.

Several unique features set the house apart from the rest. Inspired by the traditional New Zealand holiday home, the “Kiwi bach”, socializing and a relationship with nature were of prime importance in the design process. The front and back bi-folding doors allow for plenty of natural light to enter. An overhanging roof provides ample shade on hot days while also adding protection when the doors are open, creating a seamless unification of the interior and exterior environments.

Between the front and back doors, the nucleus of the house revolves around an elegant concrete tabletop surrounded by stools and a small kitchen space. The kitchen area opens up to a shared living room with a convertible sofa bed on one side and a private area on the other which are divided by a self-contained study unit. The design keeps the house very open while also providing an option for refuge and intimate space.

For the initial stages of the project, only four students were involved. However, over two years, 26 students were primarily involved with many more contributing to specific attributes of the final product. Rather than sourcing from Ikea, Team New Zealand chose to do things from scratch. All of the house’s furnishings were custom designed by students from various departments at Victoria University. For instance, a light that sits over the kitchen table was inspired by traditional Maori patterns and was created by an industrial design student. The beds, tables, chairs, outdoor benches and landscaping all boast student designs as well.

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


3 Comments

  1. bmg42694 January 12, 2012 at 8:25 pm

    I NEED this house. I saw it at the Solar Decathlon and its my dream home ever since. ^.^

  2. stark00 October 10, 2011 at 3:33 am

    Just a wee correction.. the concrete table has been mentioned as a design by Flexus, when it was infact a student from the team who designed it. Flexus did provide the concrete however.
    Thanks!

  3. stuart ward October 1, 2011 at 3:31 pm

    Congratulations to all the teams involved and welldone team NZ and team Maryland – cant wait for next years productions. Personally speaking -it would be nice to see biomimcry and natural shapes being introduced introduced for the future.

    welldone

    GSD Ward
    Group MD Projects
    Six Senses Resorts & Spas

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home