Gallery: Gorgeous Glass Clad Groot Klimmendaal Rehabilitation Centre Si...

 
The centre is one of six finalists for the Mies van der Rohe award for 2011.

The three-story building is clad in anodized, brown aluminum as a way of blending it into its forested surroundings. Described as a deer in the forest, the centre stands quietly amidst the trees. The small footprint nestles into the forest floor and expands up and out in a narrow strip pulling in natural daylighting through voids and light wells. Both the community and patients use the rehabilitation centre, which is composed of offices, a clinic, sports facilities, a swimming pool, a restaurant and theatre. A shallow wooden staircase connects all floors of the building and creates a varied circulation pattern that encourages physical activity.

Energy efficiency is employed as a sustainable strategy and is achieved through the use of efficient mechanical and electrical installations as well as the utilization of thermal mass, which reduces the need for heating and cooling. Sustainable and low maintenance building materials were also chosen for their long life span and durability. Koen van Velsen worked extensively with the users of the building to design it to be a welcoming and open environment that offers a natural habitat for care. He also developed the masterplan for the area, which includes one and two-story buildings that will be gradually transformed into a public park landscape.

+ Architectenbureau Koen van Velsen

Via Dezeen

Images ©Architectenbureau Koen van Velsen

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >