Gallery: Gorgeous Seaview House Rises From the Dunescape of Old Barwon ...

 
Three pavilions are connected by glazed links and organized around a central courtyard

Each pavilion is strategically placed to either enhance views, promote social interaction with passersby on the street, or to maximize cross ventilation and solar orientation. The street-front northeast pavilion has a shaded gauze room that mimics traditional rural woolsheds, while used timber battens provide shading and cross-ventilation. Large barn doors that open to the east and west are protected by sliding gauze screens, creating a cool space in summer when the doors are open or a passively heated space in winter when the doors are shut. There’s an outdoor shower, plenty of room for introspection or entertaining.

Active and passive solar heating, solar hot water and hydronic in-floor heating combined with a rainwater capture system used for plumbing and irrigation help to reduce the project’s environmental footprint. And finally, apart from a small vegetable and herb garden, the landscaping consists of native plant species that contribute to the local biodiversity, including dune grasses. If you love this home, check out some of our other projects by Jackson Clements Burrows. There have been a few.

+ Jackson Clements Burrows

Via This is Paper

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >