Gallery: Grass-roofed Qualico Family Center is an Elevated Extension of...

 
The center was placed in a natural clearing to mitigate tree-felling

Completed in 2011, the 1,000 square meter facility was constructed in a natural clearing on the edge of the forest to mitigate cutting down trees, while those trees that were felled were used for the interior floors. The soffits were constructed with diseased elm trees salvaged locally and the vegetated roof features only indigenous species.

The zinc fascia will patina to a soft grey while the building’s weathered steel cladding will also change as time wears on. There’s a double-sided limestone fireplace inside, a kind of central rendevouz spot for the center, along with a restaurant, multi-purpose room and a children’s activity room. All of these were very specifically designed to inspire visitors to take stock of their magnificent urban park!

+ Number TEN Architectural

Via Arch Daily

All images © Brent Bellamy

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >