Gallery: Green Der Spiegel Headquarters Tops Out in Hamburg

 
The first category is energy consumption, which has been greatly reduced so that the entire project will use 80 kWh per sq meter per year (~7.4 kWh/sq ft/year).

Der Spiegel Headquarters is a 50,000 square-meter project comprised of two buildings: one for Der Spiegel and another, the Ericus-building, for other offices. The new headquarters is located nearby the much-anticipated Elbphilharmonie designed by Herzog + de Mueron, which topped out over the summer. The two buildings are arranged to form a large u-shaped courtyard that opens up towards the water and slightly towards the south to collect the sun. Large plazas on either side of the building promote an active urban scene, provide more green space, and access to the waterfront promenade.

HafenCity has developed its own green building certification, which has tighter requirements than other certifications and is considered a forerunner of the requirements that will be incorporated into German building regulations in the years to come. “Hafencity Umweltzeichen” is a certification standard with five categories of sustainability in which specific objectives must be achieved in order to obtain silver or gold. To achieve overall gold for the project, a gold rating must be achieved for four out of the five categories.

Der Spiegel and Henning Larsen are aiming for a gold medal by incorporating green building strategies over in four out of five categories. The first category is energy consumption, which has been greatly reduced so that the entire project will use 80 kWh per sq meter per year (~7.4 kWh/sq ft/year). The project also has high marks in public resources, the second category, which was accomplished by having an architectural competition, for which Henning Larsen won back in 2007. The public must also have access to the site.

Thirdly, the project will utilize environmentally friendly building materials, for which Der Spiegel HQ will achieve a silver status. The fourth category concerns the health and comfort of employees of the building, which includes minimizing toxins, the use of low-VOC materials, allergen-free materials and, eco-friendly cleaning products. Der Spiegel anticipates gold status for this category. Finally the fifth category concerns environmentally-friendly operation, which deals with sustainable construction as well as operation, and for this Der Spiegel also anticipates a gold status.

Construction on the new headquarters is expected in 2011, and the company plans on moving in during the summer of 2011.

+ Henning Larsen Architects

Images ©Henning Larsen Architects

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below



1 Comment

  1. Jeanpierre November 2, 2010 at 4:16 pm

    The map of the whole HafenCity seems to be old. I can’t see the new building of the HCU (HafenCity University, a university of built environment and metropolitan developement) and at the Magdeburg Hafen – and as far as I know, the architectural contest found a winner two or three years ago: http://www.hcu-hamburg.de/en/structure-and-current-information/neubau/bilder-des-neubaus/

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home