Viborg is a large city in Denmark that required a new municipal building to accommodate its steady growth. Henning Larsen won the international design competition to create a sustainable building with a footprint of approximately 62,300 square feet. Situated just outside of the town center on a prime piece of green property, the new hall has a striking diamond-facade and treble-glazed surfaces that permit plenty of natural lighting without excessive solar gain.

Well-insulated by the various green roofs and cooled by a chilled groundwater system and open suspended ceilings, this building is also designed to harvest and recycle rainwater. Henning Larsen Architects always goes for gold with their projects, so it’s hard for us to pick a favorite, but Viborg Hall is certainly high on our list of buildings showcasing a sustainable standard that we would love to see all architects strive to achieve.

+ Henning Larsen Architects

Via Designboom