Gallery: Henning Larsen’s Viborg Town Hall Boasts a Sloped Plane of Gra...

 
Although it has a large footprint (over 62,000 square feet), it has a gentle environmental impact

Viborg is a large city in Denmark that required a new municipal building to accommodate its steady growth. Henning Larsen won the international design competition to create a sustainable building with a footprint of approximately 62,300 square feet. Situated just outside of the town center on a prime piece of green property, the new hall has a striking diamond-facade and treble-glazed surfaces that permit plenty of natural lighting without excessive solar gain.

Well-insulated by the various green roofs and cooled by a chilled groundwater system and open suspended ceilings, this building is also designed to harvest and recycle rainwater. Henning Larsen Architects always goes for gold with their projects, so it’s hard for us to pick a favorite, but Viborg Hall is certainly high on our list of buildings showcasing a sustainable standard that we would love to see all architects strive to achieve.

+ Henning Larsen Architects

Via Designboom

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. lazyreader August 25, 2011 at 11:14 am

    Usually when people go to town hall, they should be impressed by architectural splendor. Instead this building appears as if it is hiding from the Luftwaffe. It’s geometry blends to the surrounding environment I doubt even the town citizens will be able to find it. Where as traditional town and city halls are very prominent to announce to it’s citizens they are visible and there to serve.

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/1city_hall_baltimore.jpg

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >