Gallery: Indonesian Bamboo Restaurant Is a Striking Open-Air Design

 

This extraordinary Japanese noodle restaurant located in Jakarta, Indonesia needed to be disassembled easily, so design firm DSA+s made the bold decision to build it entirely out of bamboo. The result is a richly textured, light-filled environment that is impermanent yet robust. The designers rethought the function of shelter and developed a dining space that is light, renewable, and protects guests from sun and rain.

A Japanese noodle restaurant is a risky venture in Jakarta, so the owner did not want to erect a permanent building which would later have to be demolished or extensively remodeled if the venture was not successful. The fantastic resulting space should be reason enough to attract a great patronage.

The canopy is essentially conceived as a series of inside-out umbrellas abutted to each other to provide a protected but open, airy environment. Most of the structure is bamboo coupled together with ijuk, a rope made from sugar palm fiber.

The roof is made from inverted layers of wide bamboo shoots, which not only collect rain water but also keep the bamboo from splitting in the intense sun. The collected water is directed into a bamboo-wrapped pipe that runs from the center of the column to the ground. Some concrete was used for the stair and patio and to support the canopies base and to keep the bamboo off the wet ground.

Via ArchDaily

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


7 Comments

  1. andrew michler May 13, 2011 at 10:42 pm

    Thanks c.a.l. I had to look up the word trenchent, its a keeper.

  2. c.a.l. May 12, 2011 at 7:58 am

    Beautiful. I don’t see why it took a “bold decision” to build with Bamboo in a place that has been doing so for millennia. The designers rethought the function of shelter…..and develpped something that protects from sun and rain. How stunningly original of them. Trenchent writing too. Do ya’ll do anything besides superficial senseless hype?

  3. West Hollywood's Stylis... November 22, 2010 at 4:25 pm

    [...] courtyard provides access to the living units. The design takes the idea one step further with a bamboo garden that stands tall within. This creates a cool micro climate that the residences can enjoy [...]

  4. Boeing 747 Airplane Res... November 17, 2010 at 9:44 am

    [...] interior, the cockpit has been turned into a lofty seating space with a great view. While the restaurant apparently hasn’t been in commission for quite a while now, the tables, seats and even the [...]

  5. Bamboo and Paper Pendan... November 8, 2010 at 5:09 pm

    [...] techniques. Dubbed “Study of Life”, the lamp consists of two concentric forms made from bamboo and [...]

  6. Bamboo and Paper Pendan... November 8, 2010 at 5:09 pm

    [...] techniques. Dubbed “Study of Life”, the lamp consists of two concentric forms made from bamboo and [...]

  7. 19th Century Chicago Ch... November 4, 2010 at 4:34 pm

    [...] On the main floor, the space has been divided into three bedrooms; a full bathroom cleverly uses a bamboo screen as privacy divider; and a dining nook is set up where the altar was previously positioned. [...]

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home