Gallery: Italian Firefighter House is Carved Into a Cave Like a Superhe...

 
The Margreid community decided to tuck a new fire station into the rock

Enclosed with a pair of folding glass doors that reveal the red fire trucks and then protected from falling rocks by a strong pitched wall tinted to resemble burned wood, the fire brigade features three large caverns furnished with simple materials such as wood, glass and steel designed to contrast with the plastered interior walls. A heat simulation test conducted prior to construction revealed that only the administrative area of the “cave” needed insulation.

Otherwise, even when it’s 10 degrees Celsius below outside in winter, the cave maintains a fairly steady temperature of about 12 degrees Celsius. At the front, however, which has more exposure to the outside doors, it is colder, so the design team installed triple-insulated glass to mitigate heat loss. A cantilevering glass cube inserted into the cave near the offices brings in natural lighting, further reducing energy requirements. And the remaining heat for hot water and the interior is met with an ecological pellet heating system.

+ Bermeisterwolf Architekten

Via Contemporist

Photography by Jürgen Eheim, Ullrich Egger, and Günter Richard Wett

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. Htumleh June 15, 2012 at 7:28 pm

    Should read MARGREID not Margried, as this is the town in Northern Italy’s Province of Bozen, and part of South Tyrol

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?