LIXIL, Waseda University, A Recipe To Live, straw, Architecture, Botanical, Recycling / Compost, Green Materials, energy efficiency, japan

The project, called “A Recipe To Live,” stands in the coastal town of Taiki-cho in Hokkaido. It was designed by students Masaki Ogasawara, Keisuke Tsukada and Erika Mikami to follow the natural cycles of the dairy farm town, which features many straw pastures.

During the hot summer months, the natural shelter dries straw inside transparent window shelves. These shelves serve as “heat shield panels,” and they release cool moisture as the straw dries. In the winter months, the straw is composted indoors to produce a source of heat through microbial fermentation. The house’s grass walls need to be changed a few times throughout the year, but they provide a natural system of heating and cooling that requires zero energy.


Photos by LIXIL