Gallery: Jean Vollum Natural Capital Center Renovation in Portland Comb...

 
The most impressive aspect of this building is the attention that was paid to protecting the Willamette River by controlling all stormwater runoff.

The 70,000-square-foot former warehouse was renovated to include retail, office and an event space.  At a cost of $12.4 million, this sustainable renovation ended up costing only $140 per square foot. Designed by HOLST Architecture and constructed by Walsh Construction Company, the space is now home to such eco-centered organizations as Patagonia, the City of Portland’s Office of Sustainable Development, the Certified Forest Products Council, the Wild Salmon Center, and Ecotrust. This brick and timber building maintains the character of the Pearl District and is widely credited for helping to spur the district’s revitalization.

The sustainable components of the Natural Capital Center include 98 percent reuse or reclamation of construction debris (a Portland city record), the reuse of 75 percent of the existing structure, and harvesting 50 percent of the construction materials locally. The building’s wood construction is all FSC-certified, and select interior materials were made from recycled materials such as wheat and rubber tires. The most impressive aspect of this building is the attention that was paid to protecting the Willamette River by controlling all stormwater runoff. The roof was redesigned with an eco-roof that filters and absorbs rainwater. Bioswales around the site also help to filter and absorb runoff from the parking lot and other hardscapes. All of these features added up to help make this building the first LEED Gold rated historic building in the country.

+ HOLST Architecture

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >