Gallery: KD Architects Transforms Old Singapore Shophouse into a Cozy M...

 
Architects used the spatial organization of Singapore’s old shophouses - marked by their narrowness - to accentuate the continuity of space.

The Pool Shophouse is one of eight renovated properties in the Lorong 24A Shophouse Series, for which various architects were asked to adapt and extend properties in the Geylang neighborhood. In the case of the Pool Shophouse, architects used the spatial organization of Singapore’s old shophouses – marked by their narrowness – to accentuate the continuity of space.

The pool emphasizes the linear typology of the space. A series of stairs that loop through the interior creates an experience of flow and visually connects different parts of the house. The new staircases connect the three existing floors with the four-storey extension, which contains bedrooms within its upper stories. Central to this continuous loop is the skylight that marks the vital interface. Screened behind a louvered ceiling, it bathes the narrow linear space with resplendent sunlight.

The architects have cleverly used stone with metal and minimal window openings to create a cozy and exciting space to explore. The 4 story home showcases old-world charm with new world technology, lighting and textures.

+ FARM

+ KD Architects

Via Notcot

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >