Gallery: Keiji Ashizawa Transforms a Dark and Dumpy Tokyo Home into a L...

 
Keiji Ashizawa added a tent-like structure to the roof of a dark and dumpy two story home in Tokyo, transforming the space into a veritable light well called the Skycourt. With strict guidance from local authorities concerned about seismic safety, the designers helped a couple with two children realize their biggest dream of owning a breezy urban dwelling that has a firm connection to nature.

Whereas most of the existing double story was left alone, Keiji Ashizawa topped off the home with an angular glazed addition that established a third story that opens onto an expansive rooftop terrance. This combined with an internal courtyard on the second floor and a new southern opening permits all kinds of lighting to enter the interior, giving the residents visual access to the sky.

To make the most of this new light, all living and dining functions shifted to the second floor and the lower level was converted into a series of small and serene bedrooms. These are attached to an enchanting Japanese garden that further erases the boundary between the indoors and outdoors. Located in a residential neighborhood of Tokyo, the sustainable renovation’s double-story louvered fence deters any would-be peeping toms.

+ Keiji Ashizawa

Via Contemporist

Photos via Takumi Ota

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home