Gallery: Leafy Vertical Garden Mural Beautifies a Boarded Netherlands O...

 
The Rotterdam municipality gave first prize in a design competition to this beautiful concept

2012 Architecten’s vertical garden, also known as “I’d rather make a forest than a street,” is an innovative way to distract local residents from the necessary two year construction period – a sort of apology that also has great environmental benefits. In addition to recycling the materials necessary to decorate the facade, the designers installed a rainwater capture system with a series of holding tanks in the building’s attic.

A drip irrigation system funnels water from the attic tanks into the potted plants on the building’s exterior, so that waste is almost completely eliminated. Not only that, but the plants absorb carbon dioxide emissions – an estimated 13,000 kg of CO2 is diverted from the atmosphere each year. In an era when function too often trumps aesthetics, this gesture by the municipality of Rotterdam is very special, and 2012 Architecten’s design is sure to be imprinted on the mind’s of passersby for years to come.

+ 2012 Architecten

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?