Gallery: LEED-Seeking Greenland Residence Boasts an EV-Ready Garage and...

 
Constructed with some recycled materials, the home features exposed Douglas Fir rafters, cabinetry and flooring and some Yellow Pine detailing and trim.

How is it possible to ensure that a home this large has a gentle environmental impact? Studio One shows us how with the charming Greenland Residence. Reached by a long private drive and carefully oriented on an east-west axis, the home has a geothermal system that keeps it warm in winter and cool in summer. Extra efficient glazing provides daylighting while allowing for just enough solar gain to bolster interior temperatures in winter, but deep overhangs keep the inhabitants from roasting during Georgia’s sultry summers.

An underground rainwater collector helps to conserve water and all of the home’s appliances are rated for optimum energy efficiency. Solar power is on the agenda, as are electric vehicles, and the LEED certification process is still pending. Albeit really quite large, the exposed Douglas Fir rafters, flooring and cabinetry combined with Yellow pine decking and trim lends a warm aesthetic to the home, which also features a certain amount of recycled content.

+ Studio One Architecture

Via Contemporist

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. casc January 5, 2013 at 10:56 am

    like this it could be adapted to container construction, as well.

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home