Gallery: Living, Water-Recycling Building Wrapped in a Network of Tubes

 
Two volumes make up the building, which is clad in a porous concrete skin with pockets for plants.

Image © Leonardo Finotti

The office building and artist atelier was completed in 2008 and it recently won the 2010 ‘Built Environment’ award from the Zumtobel Group. The project is composed of two volumes joined by a metal footbridge above an internal plaza. The front volume is raised and rests on pillars, while the back volume is set on a solid foundation and includes a ‘bird-like’ feature on the roof. Large windows, operable shutters and terraces allow daylight to penetrate the interior spaces and lend the building a feeling of lightness.

Porous concrete is used for the facade of the building, which is covered in plants set into niches and irrigated by a misting system. Rainwater is collected from the green roof and grey water is recycled to provide water for toilet flushing and irrigation. The network of pipes is integrated into the architecture as an aesthetic feature as well as a functional one — for example, water pipes are used as handrails along staircases.

The living wall and green roof act as a buffering skin for the building and serve to insulate the interiors and reduce noise. Plants were chosen based upon both their aesthetics and growing capabilities – some were chosen to provide shade, while others crawl over the surface of the building providing a layer of humidity for other plants.

+ Triptyque

Lead Image © Nelson Kon

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below



1 Comment

  1. Mutari Mobila November 22, 2010 at 1:15 pm

    cool and thanks for sharing

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home