Gallery: Liyuan Library’s Wood Facade Filters the Sun While Harmonizing...

 
Li Xiaodong wanted to create a place conducive to quiet contemplation, so they chose this spot outside of the village close to the neighboring mountains.

The library, which is located in the tiny village of Huairou, gives the local villagers a serene reading space as well as access to reading materials. Li Xiaodong wanted to create a place conducive to quiet contemplation, so they chose this spot outside of the village close to the neighboring mountains.

The architects sought to harmonize the new building in respect to its natural surroundings and the nearby village. The timber sticks were chosen as a material because many village homes had them piled in their yards to be used as firewood for cooking stoves.

A gridded glass shell was constructed, with square supports framing each section. After being inlayed with fully glazed glass, the locally sourced sticks were affixed within the square frames.The timber sticks filter daylight, while blocking harsh sun and solar gain. Wooden shelves, seating, and steps integrate the interior, creating flexible spaces for sitting, reading and stacking books.

The stick-clad exterior creates a familiar structure for the villages by evoking materials found on their own properties, as well as the gorgeous native landscape of the region.

+ Li Xiaodong

Via Dezeen

 

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?