Gallery: Amsterdam’s Lush Garden-Wrapped SportPlaza Mercator is Topped ...

The idea was to camouflage the building so it would fit into its surroundings
 
The idea was to camouflage the building so it would fit into its surroundings

Located at the start of a historic 19th century city populated by people from 129 different countries, the municipality commissioned the SportPlaza Mercator in order to boost the community. VenhoevenCS responded with a fortress-like building completely wrapped in low maintenance plants and topped with a green roof that also has a cave-like ambience inside.

Skylights ensure that natural light reaches all corners of the center, which offers a fitness center, an indoor and outdoor pool, a fast food restaurant and cafe, an events hall and a place for parents to leave their children while they get fit. Tinted windows overlooking the pools provide a sense of privacy while low windows frame the street view. Completely camouflaged from afar, this extraordinary complex completed in 2006 was recently nominated for a new Green Building Award.

+ Venhoeven CS

Via Dezeen

Images by Luuk Kramer

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below



get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home