Gallery: Melbourne’s Sealight Pavilion is Designed for Contemplating th...

Photo © Gary Annett Photography
 
Located at the Melbourne Docklands in Australia, the Sealight Pavilion is a structure made entirely from reclaimed cypress wood for visitors to take in views of the sky and sea. The pavilion, which was created by an international collaborative of architects and engineers including Rintala Eggerstsson, Grimshaw and Felicetti, orchestrated by Monash University’s lecturer John Stanislav Sadar, consists of two habitable sculptures that serve as lookout towers and public meeting places.

The Sealight Pavilion was constructed as a joint effort over 14 weeks in 2011. It consists of two volumes: a tower and a cantilever, made entirely from locally-sourced, reclaimed cypress wood via Australian Reclaimed Timbers. A public, habitable sculpture, it offers a tranquil space from which to visitors can gaze out on Melbourne’s scenic harbor.

While the tower offers a secluded space to stare at the sky, the cantilever leans framing the sea like a picture. Designed for contemplating the passage of time, the structures themselves also change like if they were alive. The golden color of the reclaimed wood has been turned into a beautiful light silvery-grey that blends in with the maritime surroundings.

+ Monash University

Photo © Gary Annett Photography

Via Plataforma Arquitectura

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?