Gallery: Naturally Daylit Guangzhou South Railway Station is a Critical...

 
With an expected 300,000 passengers by 2030, the station has to quickly and easily be able to direct and move a lot of people through its halls.

Inspired by modern airport layouts, TFP Farrells adopted a vertical organization strategy in order to maximize space and provide a clearer passenger flow. The departures concourse is on the top level, while the platforms are below on the middle level. Below that, on the ground floor is the arrivals hall, which provides easy access to other forms of transport including the five metro lines housed in the basement levels. With an expected 300,000 passengers by 2030, the station has to quickly and easily be able to direct and move a lot of people through its halls. Clear signage, wide open spaces and lots of bright light will aid in that endeavor.

The design team also worked to reduce the station’s environmental impact and this is most apparent in their use of natural daylighting, which reduces the electric load and improves the interior environment for the passenger. A central skylight spine running parallel with the tracks floods the concourse area with natural light, while the roof is made with ETFE and can be adjusted according to weather conditions. Parallel with the tracks area, a series of barrel vaulted roofs reminiscent of banana leaves allow more natural daylighting in on the sides. Only the concourse area is enclosed, which minimizes the need for air conditioned spaces. The ends of the tracks are open allowing natural ventilation to freely flow through the space and a system of photovoltaics generates power for the station.

The train station’s layout was also decided upon based on the fact that it is actually located in a sensitive wetlands area. Apparently, they couldn’t place the station anywhere else, but they attempted to minimize their impact by building vertically to reduce the footprint. Additionally, the ground floor serves as a pedestrian transit corridor to cross the tracks and connect both halves of the city. TFP Farrells collaborated with the Fourth Railway Survey and Design Institute and the Beijing Institute of Architectural Design (BIAD) and completed the station in 2010.The local government expects that the station will vastly increase the use of public transport to a point where 80% of the journeys in the area will be made via public means, while only 20% will be via private car. And that perhaps is the greatest environmental strategy of them all.

+ TFP Farrells

Images ©TFP Farrells

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?