Gallery: 1100 Architect Renovates NYU’s Dept. of Linguistics Into a Vib...

It's a fair bet that at the Department of Linguistics, communication is pretty important. So when NYU set out to renovate their historic 6-story building in Greenwich Village, they wanted to be sure that the new space would promote interaction and communication between students and faculty. Part of encouraging interaction in the space was to incorporate more natural daylight into common areas, offices, classrooms, and labs. The renovation, which was carried out by 1100 Architect, also improves the natural ventilation, adds energy efficient lighting, sustainable materials, and makes the building a vibrant and fun place to discuss the art of lost languages.

NYU’s Department of Linguistics is located in an early 19th century 6-story manufacturing building characterized by exposed brick walls and iron columns. Without diminishing these original qualities, the department wanted to improve interaction between the students and faculty, provide more spaces for people to gather, and brighten the space with both light and color. 1100 Architect’s renovation retained and restored many of the original characteristics, and also infused the space with modern elements like glass and metal.

Private student and faculty offices were shifted to the north and south ends of the upper floors, which have better lighting and are quieter. Teaching labs are located along the adjacent walls and common spaces are located in the center of the floors to create a collaborative environment. The ground floor enjoys a large open space for public functions with views out through the picture windows on to the street. Sliding glass walls create flexible environments to accommodate different sized groups and prominent staircases encourage people to walk rather than use the elevator.

As for sustainability, daylighting enters through large windows and is bounced into the inner spaces, while a large skylight pulls more light down into the center of the top floor. Energy efficient lighting, occupancy sensors, high performance insulation and low e coatings on the windows all help to reduce energy usage. Natural ventilation is combined with an energy efficient HVAC system and recycled materials were used where possible to reduce the building’s impact.

+ 1100 Architect

Images © Michael Moran, courtesy of 1100 Architect

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person: