Gallery: Inverted Townhouse Creates Interior Garden Space by Cutting in...

The three story glass curtains flood the loft with light, and are divided into various “gardens.”

As if carved out within the walls of the warehouse, the Inverted Warehouse/Townhouse is truly inspiring and innovative. The block long warehouse, although converted to lofts, had very few options for architectural variation other than open, dark spaces. The interior living quarters are placed within the warehouse shell, while a three story segmented “hole” (basically the inverted shape of a townhouse) is glassed in to provide the residents with sky light and organized outdoor space.

The three story glass curtains flood the loft with light and are divided into various “gardens.” A reading court is sectioned off for quiet contemplation, an exterior terrace gives a backyard feel, and a playroom gives the client’s children a place to play in fresh air, while also protected within the home. The walls of the “outdoor” spaces are lined with large weathered Cor-ten steel, a material that emulates the timeless public artworks around Lower Manhattan and also offers stability and texture to the outdoor areas.

The courtyard is lined with silicone-glazed glass, flooding the interior with light, but also preventing solar gain. The glass courtyard reaches up to the roof, where it meets a roof garden. The Inverted Warehouse/Townhouse is one of the most innovative redesigns for a loft space that we’ve seen yet.

+ Dean/Wolf Architects

Via Arch Daily

images © Paul Wharton via Dean/Wolf Architects

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. Kimi Wei February 4, 2014 at 11:31 am

    I don’t understand the meaning of inverted townhouse. Space looks nice tho.