Gallery: NYU Decks Out Bobst Library With Beautiful Suicide-Prevention ...

The inner elevation of the screen is supported by matching uprights.

The glistening design solution replaces the previously not-so-attractive Plexiglas screens, which were installed back in 2003 as a temporary measure. The porosity of the aluminum sheet satisfies the need for safety whilst allowing light, views and activity to filter through to the study spaces. And its benefits don’t end there; the solution also ensures that the HVAC solutions need not be replaced. NYU spokesman John Beckman told Inhabitat that “the installation of aluminum screens will not only enhance safety, but also be consistent with the ongoing improvements in the library and be respectful of architect Philip Johnson’s original design.”

Joel Sanders ensured other stylistic detailing would meet with Philip Johnson’s approval; the pattern for the screens was inspired by the decorative grillwork used by Johnson and his peers in other atrium environments and the golden color was chosen to match the existing railings.

Incorporating 21th century digital mechanisms into the design and manufacture of these screens is a positive step, but since the view from the atrium is so engaging,  let’s hope it inspires rather than distracts our young scholars!

+ Joel Sanders Architects

Via New York Times – CityRoom

Images courtesy of NYU.

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person: