Gallery: Paradise Lane Undergoes Eco Renovation to Become a Stunning Co...

 
Billinkoff's renovation offered an opportunity to improve the home's environmental efficiency along with updating its aesthetics.

Paradise Lane was custom-built in 1968 by a local New Milford architect for his own family, but by the time Donald Billinkoff got a hold of it, the home had some peculiar features. As one of Billinkoff’s architect friends said, it had the “appearance of a rest station in a public park” and had furnishings and lighting that accentuated the home’s awkwardness. This included a behemoth fireplace made with chocolate brown tiles and beige bricks that terminated at odd angles. Yet, the home had good views, a single story, and good bones that Billinkoff could work with.

His remodel included replacing windows with more efficient and open ones and removing a few walls to open up the space and make it more flexible. The fireplace was torn out and replaced with one made with exposed CMU, and a new elevated porch was built off the dining room to take advantage of the outdoors.

Billinkoff sourced new materials from local or USA-based companies and reused materials whenever possible – oak doors serve as a table and countertops insulation was moved to new locations. The roof features a new white membrane to reflect heat and a solar thermal system for domestic hot water. New windows and overhangs help provide more daylight and minimize overheating in the summer, while new tiles absorb heat during the winter. A high-efficiency zoned heating system and LED lighting reduces energy usage and low-flow fixtures reduce water consumption.

+ Billinkoff Architecture

Via DesignSponge

Images ©Donald Billinkoff

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >