Gallery: Prague’s Passive Solar Social Housing Project Makes the Most o...

 
These boxes act like shaded interior patios that provide more living space for each small apartment.

At the base of the social housing project sits a brightly colored gym surrounded by translucent walls facing the street. The rest of the project was built by adding brick-shaped apartments to create a succession of layers. Each compact apartment has at least two openings on either side to encourage views, daylighting and ventilation. Voids left throughout the building encourage air movement while making the urban infill project seem larger.

The project is oriented to the south and it takes advantage of the sun for heating in the winter. Meanwhile, window “boxes” on the ends help reduce solar heat gain in the summer. These boxes act like shaded interior patios, that provide more living space for each small apartment. The project harnessed inexpensive materials and precise workmanship to achieve a high level of quality. The tight and energy-efficient envelope is made from glass fibre concrete panels on the outside, galvanized steel, moulded glass blocks, and timber window frames.

+ DaM

Via ArchDaily

Images © Andrea Thiel

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home