Gallery: Prefab Dutch ‘Shou Sugi Ban’ House Features a Low-Maintenance ...

 
The owners of this 1950's brick house in The Netherlands wanted to expand and create space for a new kitchen, cellar and dining area, but they didn't want a coarse rectangular volume, so they hired BYTR Architects to design and build a practical, yet interesting space that would take advantage of the light and views. The Shou Sugi Ban addition was built with prefabricated wall panels and recycled newspaper insulation, and the exterior is clad in charred wood that serves as a maintenance-free facade.

BYTR ArchitectsShou Sugi Ban addition was envisioned as a sculptural form that accents the traditional architecture of the main house. The volume and shape were determined by the interior functions, and windows were placed to provide light and views from specific vantage points. A skylight at the highest point floods the kitchen with natural daylight, and a stretched window in the back provides a panoramic view of the garden.

A poured concrete foundation was first built for the cellar and addition, while the wall panels were prefabricated off-site. The walls are insulated with recycled newspaper insulation and provide 2x the level of insulation required by code. The exterior is clad with charred timber, which provides a completely maintenance-free facade without any sealers, coatings or finishes. The entire construction took only 8 weeks as a result of the prefabricated panels.

+ BYTR Architects

Via ArchDaily

Images ©Ossip van Duivenbode

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?