Gallery: Prefabricated Southend Pier Cultural Centre Sits At the End of...

 
The new Southend Pier Cultural Centre is a meeting place that sits at the end of a 2.16 km (1.6 mile) pier on the west coast of the UK. Southend Pier is the world's longest pleasure pier - it juts out into the Thames Estuary and has been used for over a century to provide access to the sea during both high and low tide. Designed and prefabricated offsite by Swedish firm White Arkitekter in collaboration with UK-based Sprunt, the center's form was inspired by the wind and waves. Built from durable, low-maintenance materials, the center is energy-efficient and features wind power and sea water heating/cooling to reduce its carbon footprint.

Read the rest of this entry »

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below



1 Comment

  1. sushah September 25, 2012 at 1:30 pm

    well here we see the use of tapered steps yet again cutting across the main circulation route – consider people leaving the centre at night when the steps are slippery and have to negotiate the ramp crossing their path! Many will prefer to use the ramp – elderly people not keen to use steps without a hand rail, parents with buggies and wheelchair users. Love the overall idea but the detail on the approach is disapointing. Any thoughts on this?

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home