Gallery: Proyecto Roble is a Landscaper Architect’s Dream Eco Office in...

 
Drawing upon passive design principles, the building was oriented and organized to manage the sun's free energy and balance daylight with shading.

Landscape architecture firm Van Helvoirt Groenprojecten‘s striking home office is a barn-style volume with red slats on the exterior. Drawing upon passive design principles, the building was oriented and organized to manage the sun’s free energy and balance daylight with shading. The roof features both a photovoltaic system and a green roof, which is more high-tech than your average green roof. Urine from the building’s restrooms is collected and filtered through the rooftop vegetation, making this the first system of its kind as far as we know. In addition to processing the waste, the urine also acts as a fertilizer.

Inside, the building is finished with custom furniture and details, many of which were made with reclaimed materials. The goal was to reuse and repurpose wherever possible, and new materials had to have minimal impact. A centrally located clay stove provides heat for the building as well as domestic hot water. The stove is fueled with trimmings from the firm’s landscaping work. The office was completed in June 2012 and it has already won Equipe Architecture and Urbanism and Van Helvoirt Groenprojecten three Dutch awards – and it were just shortlisted as one of the top 7 Sustainable Buildings of the Year by WAN.

+ Equipe Architecture and Urbanism

+ Van Helvoirt Groenprojecten

Via WAN

Images ©Rene de Wit

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home