Gallery: Commonage’s Rain-Capturing Cowshed is Made Entirely From Recla...

 
The result of the collaboration is a rainwater-capturing cowshed for a cow and her calf

The Cowshed Collective design and build workshop was the third of three focused on creating new infrastructure for Callan, including a river walk and a seasonal bridge design led by LiD Architecture. Superfolk Design Studio also led a design for a system of public access gates. The Cowshed Collective sourced the majority of their materials, including brick, galvanized steel, timber and even pre-cut plywood panels, from the existing site.

The idea was to create a new home for a cow and her calf which is connected to the existing farm. Two pitched roofs collect and channel rainwater for the pair, while cutouts in the walls and metal roof ensure that plenty of natural light and air circulate through the space. “The participants and the workshop leaders worked side by side with local tradesmen, builders and specialists in the areas of lime rendering and green oak engineering to realise an ambitious build programme,” according to Commonage. Albeit less fancy than some of our projects, it’s rewarding to see young designers focused on working together to achieve genuinely sustainable projects that enhance quality of life.

+ The Cowshed Collective

All images courtesy of Commonage and The Cowshed Collective

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?