Gallery: Shigeru Ban Unveils Plans for a Naturally Daylit Art Museum fo...

 
The museum is covered on two sides with a wooden screen, which is a woven exterior that shields the interior from overheating, glare, and the elements and helps maintain the interior climate efficiently. The roof features a public deck and a sculpture garden.

Shigeru’s five key design elements for the building are the grand stair, the moving room, the wooden screen, the roof design, and the walkable skylight. The grand staircase supports circulation, but is also a dramatic design element that blends the exterior and interior and provides more space for exhibiting art. The moving room is a transparent elevator that provides an animated means of traveling throughout the building and maintains the connection with light and the outdoors.

The museum is covered on two sides with a wooden screen, which is a woven exterior that shields the interior from overheating, glare, and the elements and helps maintain the interior climate efficiently. The roof features a public deck and a sculpture garden. Walkable skylights above the main gallery provide the exhibition area with additional light. The museum will be moving to a centrally located site and increasing its footprint from 9,000 sq ft to 30,000 sq ft. Glass curtain walls on multiple sides direct natural daylight into the space, allowing visitors to admire the landscape from many different vantage points.

Museum officials broke ground on the project in August, and construction of the $30 million building is slated to begin next spring.

+ Shigeru Ban

+ Aspen Art Museum

Via Architectural Record

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >