Gallery: Solar-Powered Rail Station is a Diaphanous Train Storage Shed ...

 
Cross section and elevation of train shed.

Planning for the 1,300 sq meter train storage shed began back in 2006 and it was finally completed in 2009. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (Catalonia Railway) conceived of the shed as a way to solve the climatic problems of the station and to shelter the trains from vandalism. The design features a large diaphanous volume attached to a stone building, which serves as a waiting room on the end of the tracks. Large doors on the other end can be closed to lock in trains or other equipment to keep them safe at night.

Green glass walls serve as the shed’s facade, letting light filter onto the tracks and platforms. The base of the shed is covered in shiny metal accented with porthole windows. THe exterior surfaces are easy to clean, in case anyone decides to tag them with graffiti. The roof is a metal saw-toothed affair with south-facing slopes outfitted with photovoltaic panels to generate solar power for the station. The station’s low profile and reflective and translucent surfaces all help decrease the visual impact and integrate the building into the landscape.

+ Sau Taller d’Arquitectura

Via ArchDaily

Images ©Albert Camps Pla courtesy of Sau Taller d’Arquitectura

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. Green Joy October 15, 2011 at 3:59 pm

    America needs to catch up to Europe in terms of green and sustainable energy development. The USA needs to HAUL ass. Designs like these are starting to pop up like mushrooms in Europe. America needs to stop focusing on oil and focus on green tech, that’ll lower utility and energy costs, and quite possibly create more jobs.

    Juan Miguel Ruiz (Going Green)

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >