Andrew Michler

Spanish Palace’s Contemporary New Wing Sweeps Below Its Green Lawn

by , 01/06/11

green historic preservation, green historic retrofit, Human Rights Institute, neo-classical residence restoration, Palace at Aiete Park, palace restoration, San Sebastian Palace, Spanish green retrofit

An oval light shaft  links the new with old, allowing access to the contemporary workspace below. The addition is covered in a robust green roof that serves as the palace’s front lawn. The opening peeks out well beyond the historic structure with an angular series of glass and support posts. The green glass enhances the visual connection with the larger landscape.

The clean interior is all about contemporary space, made even more pronounced in relation to the neo classic palatial details which were so lovingly restored. A stark white interior in the expansion helps daylight penetrate deeply into the sunken space. The complex becomes a study in relationships of architecture between the centuries and of how to succinctly add high green design to classic buildings.

+ Isuuru Architects

Via Plataforma Arquitectura

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. Holcim Awards January 7, 2011 at 7:36 pm

    Great intervention. Tucking the building into the landscape has so many advantages for environmental reasons as well as for respecting the historic building. Really fantastic!

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home