Gallery: Steven Holl’s Modern Art Museum is a Luminous Iceberg

 
The ceilings and walkways are constructed of pre-cast concrete waves.

The winner of the 2008 AIA Institute Honor Award along with a slew of other awards and recognitions (even one from Vanity Fair), the Bloch Building has helped put Steven Holl on the map as well as the Kansas City cultural scene. Designed to create contrast, the project was envisioned as a “Feather to the Stone” of the original museum. Light, airy, open and outwardly directed, the extension consists of a series of five “light lenses” that feature open floor plans, views of the surrounding sculpture gardens, and light-filled spaces. The light lenses are made of translucent glass and serve to gather, diffuse and refract light into the museum during the day, providing a naturally daylit interior. At night, the interior lighting shines out of the lenses to illuminate the museum like a glowing beacon.

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


4 Comments

  1. tomfrazee May 12, 2011 at 4:30 pm

    A friend, Dan, and I brainstormed brick shaped plastic bottles, interlocking (tongue & groove), to reduce waste, offer free building blocks, reducing amount of space taken for storage of normal shaped soap, soda, etc., bottles, in addition to reducing brick production polution. Just fill them with the dirt under your feet. Talking the companies into switching to standard sized, interchangable bottles may be slow at the beginning, but, the others would fall ino step, out of goodheartedness, guilt and reason, like people are buying the green over black products..

  2. INHABITAT INTERVIEW: Se... October 18, 2010 at 1:29 am

    [...] working today. His architectural work is widely recognized and covers extensive ground ranging from museums, educational facilities, residences, and much more – but it has been his carefully [...]

  3. Steven Holl Unveils Lig... September 20, 2010 at 7:44 pm

    [...] new studio, teaching and research building. The project focuses on reducing energy use by providing daylight infiltration deep within the building. Recycled glass is used exclusively throughout the entire facade of the [...]

  4. LA County Museum of Art... September 20, 2010 at 1:12 pm

    [...] new Resnick Pavilion is part of a larger redevelopment plan for the art museum called the Transformation. The impressive endeavor includes the neighboring five-story Broad [...]

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home