Gallery: Striking Villanueva Library Has Walls Lined with Natural River...

 
This section of the building is clad in slats of pine wood harvested from a nearby sustainable managed forest.

Completed in 2006, the library is composed of two different volumes made from two different materials. The main volume houses the actual library on the first floor and a theater, a children’s library, administrative offices, work spaces and bathrooms on the second. Metal boxes frame each of the program areas inside this main volume and help promote natural ventilation.

The second volume is an outdoor public promenade or plaza shaded by a large roof and supported by tall white columns. This section of the building is clad in slats of pine wood harvested from a nearby sustainably managed forest. Ex-guerillas worked on the project through a rehabilitation and training program, which also helped support the local economy.

Materials were chosen in part to minimize maintenance on the building and ensure that it would remain standing in the intense tropical heat. The library is a beautiful example of how local materials and low-tech techniques can result in stunning design and sustainability.

+ Miguel Torres Arquitecto

Via Platforma Arquitectura

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. RBR February 18, 2011 at 10:48 pm

    Beautiful structure.
    One note: it’s Colombia ·········· not, Columbia

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home