Gallery: Studio 2G Architects’ LEED Gold Shale Oak Winery is Constructe...

 
A tall one-story wine tasting facility with a cathedral-like stained glass façade stands adjacent to a large 3,700 square foot wine processing facility.

The owner of Shale Oak Winery came to Studio 2G Architects with a vision that complimented the designers’ passion for the environment. Shale Oak wanted to blend the beautiful natural surroundings of the winery into the facilities, but in a way that minimized the impact on the environment. The project is made up of two different buildings. A tall one-story wine tasting facility with a cathedral-like stained glass façade stands adjacent to a large 3,700 square foot wine processing facility. These two buildings are joined by an expansive patio landscaped with native plants, where visitors can enjoy the beautiful surroundings of this Paso Robles property.

The building was constructed from SIP panels, recycled and reclaimed materials. Approximately 30% of the building’s skin and 75% of the building’s interior materials were constructed from reclaimed materials from buildings in Newport Beach and at Vandenberg Air Force Base.

This $3.1 million project was designed to utilize passive strategies such as natural daylight for lighting and natural ventilation to help reduce the building’s dependency on energy. Shale Oak also set a goal to utilize renewable energy as 50% of its energy source, and thus installed a 13,435 kWh rooftop Photovoltaic system and purchased 35% from renewable energy credits.

Also, one of the most important efficiency systems is the rainwater harvesting system, which contribute to Shale Oak’s sustainable mission. The rainwater harvesting in particular played a huge part in the facility’s operation. The roofs of the wine tasting facility and the wine processing facility combine to harvest almost 500,000 gallons of rainwater for the vineyards. The rainwater is used to not only irrigate the vineyards of Shale Oak Winery, but a greywater system was also implemented to help reduce the amount of water used in flushing the facility’s toilets.

+Studio 2G Architects

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?