Lucy Wang

Studio505's Green-Roofed Phoenix Valley Achieves China's Highest Rating in Sustainability

by , 08/26/14



studio505, phoenix valley, green roof, vertical walls, pv system, solar thermal arrays, natural ventilation, LED lighting, stormwater management, chinese opera, cultural center, wujin, changzhou, china architecture, chinese architecture, china 3 star rating

Although the original competition brief proposed diverting an existing axial canal to a less prominent position on site, studio505 chose instead to integrate the waterway into the site plan as an active element. That design decision created the opportunity for the architects to develop a central valley-like courtyard flanked by the green mountain-like building masses. The internal courtyard provides a quite and secure space separated from bustling city traffic that also serves as a circulation hub for all of the buildings.

Related: Spectacular Lotus Building and People’s Park Dramatically Rises From the Waters of Wujin

As a major cultural center, Phoenix Valley boasts four cinemas, including a 1,000-seat grand theater that can host both traditional Chinese opera as well as digital immersive performances; a 5-story art gallery; an education center for 4,000 youth; an experience hall; a children’s playground; gymnasium for sports and dance; and a variety of retail and restaurant options. The project’s sustainable elements include its green roof and vertical garden facades that help purify the air and insulate the buildings; built-in photovoltaic and solar thermal arrays; natural ventilation; LED lighting; and stormwater management systems.

+ studio505

Via ArchDaily

Images via studio505, © John Gollings

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home