Gallery: Stunning Geometric Art Studio Sits in Gentle Contrast to Rugge...

 
From a distance, the studio's impact is gentle and respectful of the incredible Fogo Island night.

Despite being incredibly remote, Fogo Island is still susceptible to human impact. The Shorefast Foundation is eager to protect both the dynamic, rough natural surroundings without disrupting an entrenched fishing culture.

Construction materials and methods reflect a longstanding local architectural tradition. The sharp geometric box sits aboveground, but is rooted in place by a small concrete foundation. This allows for pre-fabrication in a workshop during the harsh winter months, with a spring installation to follow. It also ensures that this design can be incorporated anywhere on the island – regardless of terrain.

Large windows and a skylight allow an influx of beautiful natural light, as well as a sense of continuation with the dramatic exterior, and one deep wall (1m) was installed to set apart a storage area, toilets, and wash bins. Although the prefabricated design was supposed to contrast with the landscape, it is also a gentle addition that allows the artists to soak up their majestic surroundings without harming it.

+ Saunders Architecture

Via Architizer

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?