Gallery: Suoi Re Village Community House in Vietnam Built from Rammed E...

 
Diagram displays the energy-saving measures put in place.

Located in Suoi Re, Luong Son, in the Hoa Binh province, the community house was erected against a picturesque scene, leaning against mountains and facing an incredible valley. Contextually aware of its surroundings, as well as the architectural typology of the Kinh and Muong people of the area, the interior of the structure is strikingly modern by comparison.

The overall space is organized in a chain, where the front space is an open courtyard, the main living space lies at the center and consists of connecting two floors. Upstairs one can find a teaching area, library and meeting areas. Overall, open space and programmatic flexibility were the focal points in determining the layout of the floor plan.

Built simply and economically with local materials, the ground floor was constructed with smoother stone, while bamboo doors cover passageways, and a bamboo ceiling warms the space. A rammed-soil wall with heavy stones supports the structure, and the bamboo roof frame has been adorned with dense palm leaves, providing protection from above.

A wide, green veranda acts as a green cushion and the ground floor utilizes concave slopes for geothermal heating and cooling – the building can avoid east-north monsoon winds which are dry and cold in the winter, while alternatively taking advantage of east-south winds to cool the interior in the summer. Solar cell, rainwater and geothermal systems are just a few of the initiatives taken to make this an energy efficient design.

In a community where everyone constructs their own home, Kiến Việt is hoping that the community center can be a model of green design that all his neighbors can be inspired by and build upon.

+Kiến Việt

via ArchDaily

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below



4 Comments

  1. cjolou August 7, 2012 at 1:50 am

    this is beautiful..

  2. valéria moura July 20, 2011 at 12:51 pm

    achei esta idéia muito interessante,desenvolvo um trabalho em uma comunidade que sofre com a desigualdade social,e possuo uma área de 5.0000m2 no mesmo local,onde penso em formar uma pequena vila com autosustentabilidade para mais ou menos 15 famílias,seguindo o modelo corretamente ecologico.Que acham dessa idéia?Aceito sugestões e ajuda.

  3. Kaulav February 8, 2011 at 8:30 am

    Very very interesting and innovative using local method of construction.

  4. lazyreader January 17, 2011 at 8:10 am

    I like it……..I’m expecting the Ewoks to run outside of it.

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home