Gallery: Sustainable Silver Fir Timber Wraps This Elegant Village Fire ...

 
We've never seen a fire station quite like this before

Although the 604 square meter Sulzberg-Thal fire station is a municipal building, it fits in seamlessly with this tiny village – mostly thanks to its timber cladding that is so typical of the region. The vehicle depot and control room are separated from the rest of the functions, which are in turn arranged according to height and temperature. A ground level entrance provides access, and the top floor of the building is populated with a classroom, archival material, an office, and other rooms that are accessible to the public.

A comfortable interior microclimate is achieved by a series of passive design interventions. While continuous glazing permits all kinds of daylighting, external shading mitigates excess solar gain during summer months. Lastly, the fire station is sited strategically in relation to the topography and features forecourts that create a separate square for the village. We love this building, with its illuminated tower, and bucolic country feel, which manages to somehow emphasize the protective role that fire men and women play in any society!

+ Dietrich Untertrifaller

Via Dezeen

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. Tafline Laylin Tafline Laylin March 29, 2012 at 10:56 am

    Thanks, we fixed it!

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?