Gallery: Taichung InfoBox Is a Bamboo Clad Community Space Retrofit of ...

 
The InfoBox is to stay in place for 2 years and then be disassembled with the bamboo reused and steel recycled.

The original thought was to reclaim an airport terminal for displays of the proposed green development, but when the budget came in so low, the design team took a fresh tact by reclaiming the immense hanger, adding in a bamboo and steel observation deck, gallery, and auditorium. While the venue’s use dictated a steel superstructure, locally sourced bamboo made a perfect wall system. And its earthy and soft quality contrasts smartly with the voluminous steel and glass space.

The space is located near the redevelopment, allowing visitor to get a first hand glimpse of the project. The auditorium will host various events and galleries contain installations of green building technologies.

The temporary space is made up of 12,000 square feet with 40,000 pieces of bamboo lashed together to provide multiple public venues — all this for around $80 a square foot. The InfoBox is to stay in place for 2 years, and after will then be disassembled with the bamboo reclaimed for other uses and the steel recycled.

+ Stan Allen Architect

Via Architect Magazine

Lead photo © Wei Ming Yuan

Photos © Iwan Baan

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >