Gallery: Tate Modern’s Energy Efficient Redesign by Herzog & de Meuron

 

Herzog & de Meuron set about designing the Tate Modern Extension in 2006 with a modern, glass-filled aesthetic that contrasted the museum building’s origins as a former power station. A recently unveiled redesign of the addition has brought a pyramid shaped brick structure to this anchor point of the museum. The new program not only fits the museum’s needs better, it is poised to set a new standard for sustainability in the UK.

The 2008 redesign uses industrial features from the old power station as a base for the addition, mainly old oil tanks which will become unique gallery spaces. The brick scheme also allows for a more consistent aesthetic between the old building and the extension. The changes reflect a more integrated appearance, but will also allow a significant reduction in energy use.

Herzog & de Meuron’s new design for the Tate Modern Extension will bring about a 40% savings in energy and cut carbon emissions by 35% more than regulated standards. The efficiency will be a result of heat recapture systems and passive design principles.

The project is slated for completion by 2012, with £70 million in funding in place from the government, London Development Agency and private donations.

+ Tate Modern

Via World Architecture News

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. caniffis July 23, 2008 at 6:14 am

    Is it me or does that design smack of blade runner? very cool, literally.

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >