Gallery: The Nieuw Leyden House’s Branch-Like Facade Meanders Like A Ca...

 
The canyon wall that separates the house from the central courtyard can be either transparent or closed.

Although there were no permitting restrictions for any of the individual houses, and 24H-Architecture had full reign to build freely, the streets in this Leiden neighborhood are chock full of buildings leaving little space for expansion. Instead of forcing small block houses, they created a meandering canyon effect by wrapping the houses around the courtyard with a transparent boundary wall. For privacy, or during the evenings, this canyon wall can also be closed.

The architects used certified wood in the building’s construction, but critics might still question the facade. Though we find it playful and not too wasteful, certain readers over at Arch Daily were not so convinced. One person likened the projected pieces, which are constructed from Corten steel, to “spaghetti straps.”

+ 24H-Architecture

Via Arch Daily

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. lazyreader April 7, 2011 at 8:18 am

    It’s curvy canyon wall reminds me of the graphics on the Avon catalog I always throw away. Not bad though, really nice. It almost looks like a townhouse.

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home