Gallery: The Palmwood House is a Lilliputian Home That Lets the Owners ...

 
The building's ecological footprint also reflects its diminutive stature with its sustainable elements which include brownfield regeneration, low energy, reused materials and advanced building systems.

The building site is located on a triangular plot at the oblique intersection of two streets and was severely limited by height restrictions, acute boundaries, failed development plans and conservation controls. Instead of giving up on the awkward piece of property, Undercurrent looked for opportunities in the constraints and took advantage of every last square inch of floor space. Despite its size, the ground level floor plan was able to be split into three areas: an open living/kitchen/dining room, a bedroom and a walled courtyard. On the second level, another bedroom and a roof terrace overlook the courtyard.

Natural lighting brought in through strategically placed skylights opens the small spaces up and large windows bring the greenery of the outdoor areas inside. The architects also took care to design a distinctive home that would stand out amongst its neighbors despite its size. The building’s ecological footprint also reflects its diminutive stature with its sustainable elements which include brownfield regeneration, low energy, reused materials and advanced building systems.

+ Undercurrent Architects

Photographs by David Butler

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


2 Comments

  1. ysh.cabana March 30, 2011 at 1:44 am

    neat space planning! what is the floor area of each floors though in square meters?

  2. sindy March 29, 2011 at 11:57 am

    Clever use of tight space. ‘Palmwood’ refers to the building material theyve used from these guys: http://inhabitat.com/pacific-green-creates-sustainably-harvested-palmwood-furniture/

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >